Az adásvételi szerződés

Lakáshitel esetén hiteligénylési feltétel-e az ügyvéd előtt aláírt adásvételi szerződés? Mikor írjuk alá az adásvételi szerződést?
Nem. A legtöbb esetben megfelelő lehet egy foglalóról szóló megállapodás, amit elegendő, ha két tanú ír alá, adataikat feltüntetve. A végleges adásvételi szerződést ráér a hitelkérelem beadása után elkészíteni az ügyvédnél, a kiválasztott bank tartalmi követelményeire figyelve.

Milyen speciális elvárásaik vannak a bankoknak az adásvételi szerződés tartalmával kapcsolatban?
Lakáshitel esetén, az adásvételi szerződés általános jogi formaságain felül a bankoknak egyedi feltételeik lehetnek, amely kritériumokhoz a végleges adásvételi szerződés esetében már ragaszkodnak. Ezekről a tartalmi és formai plusz követelményekről a bankok weboldalán, ügyfélszolgálatán, fiókokban megfelelő tájékoztatást kaphatunk, mely alapján az ügyvéd megfelelő szerződést írhat – elkerülve egy esetleges későbbi szerződésmódosítást. (Gyakorlattól függően, az ügyvédek már eleve ismerhetik egyes bankok feltételeit.)

Meddig érvényes az adásvételi szerződés?
támogatott hitelek esetén a hitelkérelem beadásakor a szerződés nem lehet több, mint ….. nap.

Kell-e adásvételit kötni lakáslízing esetén? Ha igen, mikor kerüljön a szerződés megkötésre – az igénylés beadása előtt, vagy után?
Adásvételi szerződést lakáslízing esetén nem kell kötni. Pontosabban kell kötni, de nem az ügyfél köti az eladóval, hanem a bank. A bank/lízingcég vásárolja meg az ingatlant, majd továbbadja lízingbe az ügyfélnek. FONTOS: lakáslízing esetén bármiféle, az ingatlant terhelő eljárás (pl. végrehajtás) értelmét veszíti – nem veszíthetjük el a lakást, ami soha nem is volt a nevünkön.