Az adásvételi szerződés

Lakáshitel esetén hiteligénylési feltétel-e az ügyvéd előtt aláírt adásvételi szerződés?

Nem , a legtöbb esetben megfelelő lehet egy foglalóról szóló megállapodás, vagy egy vételi szándéknyilatkozat amit elegendő, ha a szerződő felek két tanú előtt írnak alá, adataik feltüntetésével. A végleges adásvételi szerződést ráér a hitelkérelem beadása után elkészíteni az ügyvédnél, a kiválasztott bank tartalmi követelményeire figyelve. Ha olyan bankot választunk, ahol van előzetes hitelbírálat, akkor a biztos válasz után is elegendő foglalót fizetni, addig megfelelő a fent említett szándék nyilatkozatis.

Milyen speciális elvárásaik vannak a bankoknak az adásvételi szerződés tartalmával kapcsolatban?

Lakáshitel esetén, az adásvételi szerződés általános jogi formaságain felül a bankoknak egyedi feltételeik vannak, amely kritériumokhoz a végleges adásvételi szerződés esetében már ragaszkodnak. Ezekről a tartalmi és formai  követelményekről minden esetben tájékoztatjuk ügyfeleinket, illetve írásban is beszerezzük a választott bank követelményeit. Így az ügyvéd megfelelő szerződést írhat – elkerülve egy esetleges későbbi szerződésmódosítást.

Fontos e az adásvételi aláírásának dátuma?

Támogatott hitelek esetén, és a CSOK (SzocPol) igénylésekor a az adásvételi dátuma és a hitelkérelem beadásának dátuma szoros összefüggésben van, így adásvételi aláírása előtt feltétlenük kérje kollégánk segítségét.

Kell-e adásvételit kötni lakáslízing esetén? Ha igen, mikor kerüljön a szerződés megkötésre – az igénylés beadása előtt, vagy után?

Adásvételi szerződést lakáslízing esetén nem kell kötni. Pontosabban kell kötni, de nem az ügyfél köti az eladóval, hanem a bank. A bank/lízingcég vásárolja meg az ingatlant, majd továbbadja lízingbe az ügyfélnek.

Mi az a Földhivatal által érkeztetett adásvételi szerződés?

Az adásvételi szerződés Földhivatal általi  érkeztetése, azaz az adásvételi “láttam” pecséttel történő ellátása. Erre azért van szükség, mert ahogy ez a pecsét rákerül az adásvételire, a vásárolandó ingatlan tulajdoni lapjára bejegyzésre kerül széljegyen az adásvétel. Így védekezhetünk egy esetleges csalás ellen, hogy egy ingatlant ne lehessen például egyszerre több vevőnek eladni vagy több foglalót együttesen átvenni.